Neven

Neven

(Calendula officinalis)

Neven nije samo prekrasan cvijet omiljen u vrtovima, već biljka koja ima ljekovita svojstva. Može pomoći kod puno bolesti. Koristi se u obliku masti, krema, kao čaj i ulje. Najraširenija primjena nevena je u dermatologiji, ima protuupalno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju rana. Uspješan je u borbi protiv problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, koristi se u liječenju virusa herpesa i hepatitisa.
Primjenjuje se u liječenju proljeva, upale crijeva, grčeva u trbuhu, također kod menstrualnih grčeva. Izvrsno pomaže kod virusne i bakterijske urinoinfekcije. Oblozi i kreme od nevena jako dobro ublažavaju bol, opekotine, otekline. Odlično pomaže kod uboda insekata, pčela, osa, te kod uganuća. Krema ili ulje od nevena poznati su u liječenju proširenih vena, hemeroida, ispucalih usana i modrica.

Nevenovo eterično ulje djeluje protiv brojnih mikroba, a saponini sprječavaju nastanjivanje gljivica (fungistatičko djelovanje) na koži. Triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol sprječavanje upale(antiinflamatorno djelovanje), pa stoga pripravke od nevena koristimo za liječenje kožnih oštećenja, kao i u kozmetici. Važan je i utjecaj nevena na zacjeljivanje rana. On potiče djelovanje fagocita i nastanak novih stanica(granulacije). Potiče optok krvi i tonus kože. Pritom pored drugih faktora djeluju i karotenoidi. Polisaharidi stimuliraju imunoloki sustav. Saponini nevena smanjuju količinu lipida u krvi. Iscrpine nevena štite od čireva na želucu i crijevima; djeluje protektivno. Neven djeluje slično kao i brđanka, a pritom ne nadražuje kožu. Kod osjetljive kože i kože koja je sklona alergijama često ga koristimo umjesto brđanke.