Triphala

amalaki,bibhitaki,haritaki

Triphla se sastoji od tri biljke:

Amalaki-Embolic Officinalis

Amalaki (Embolic Officinalis)

1.AMALAKI (Embolic Officinalis) – uklanja umor, poboljšava mentalne sposobnosti, cirkulaciju krvi, probavu hrane i funkcije izlučivanja. To je glavna komponenta drugog poznatog Ajurvedskog sredstva Chyawanprash. Drugo je ime Amalaki – Dhatri, što znači „paziteljica“, zato što je Amalaki slična po svojim kvalitetama paziteljici i majci. Ona jača imunitet i djeluje kao hranjivi tonik, hladi, pomlađuje, poboljšava seksualnu funkciju, ima laksativno djelovanje i zaustavlja krv. Amalaki je jedna od najjačih pomlađujućih biljaka tradicionalnih medicina. Ona čisti usnu šupljinu, jača zube, pomaže rastu kose i noktiju. Efikasna je kod ispadanja kose.

Bibhitaki-Belleric Myrobalan

Bibhitaki (Belleric Myrobalan)

2.BIBHITAKI (Belleric Myrobalan) – djeluje na dišni, probavni, živčani sustav i na izlučivanje. To je još jedno snažno pomlađujuće biljno sredstvo, ima tonizirujuće djelovanje. Bibhitaki je izuzetno povoljna za pluća. Poboljšava vid i glas. Čisti crijeva i povečava njihov tonus, tjera iz organizma parazite, jača želudac. Efikasno je kod rastvaranja i izbacivanja kamenaca i sluzi iz probavnog i mokračnog trakta te dišnih organa.

Haritaki-Terminalia Chebula

Haritaki (Terminalia Chebula)

3.HARITAKI (Terminalia Chebula) – kralj lijekova u Tibetanskoj medicini, jedna od najvažnijih biljaka u Ajurvedi. Ima pomlađujuće djelovanje. Hrani tkiva mozga i živčanog sustava, čisti sluznice i membrane. Regulira funkciju debelog crijeva, poboljšava probavu, doprinosi povečanju dužine života, jača glas i vid. Haritaki povećava intelekt i daje mudrost.
Triphala Churna se široko koristi za profilaksu i liječenje većine bolesti kod ljudi različitih životnih dobi.

Triphala je drevna ljekovita formula koja doslovce radi čuda sa zdravim ljudima i pomaže ozdraviti bolesnima. S pomoću Triphale moguće je čak i u domaćim uvjetima dostignuti značajan pomlađujući efekt, dostići izlječenje od mnogih rasprostranjenih bolesti. Triphala je odličan tonik za bubrege te dobro laksativno i pomlađujuće sredstvo.

Drevni indijski tekst o medicini „Charak Samhita“ ovako govori o Triphali: „Onaj tko koristi Triphalu kroz godinu dana, oslobađa se od svih bolesti i živi do 100 godina“. Triphala ima izrazitu sposobnost da čisti tijelo od toksina i pomlađuje tkiva. Efekt od Triphale osjeća se od samog početka korištenja. Vjerojatno nema takve bolesti gdje Triphala ne bi pomogla.

Triphala se javlja kao korektor ravnoteže unutarnjih snaga organizma, pomaže čovjeku savladati stres, poboljšava vid, čisti krv, normalizira opskrbu mozga krvlju.

Karakteristika plodova Amalaki i Haritaki je da imaju pet okusa od šest mogućih i zato ovo osigurava tim biljkama ime „Kraljevi ljekovitog bilja“. Zahvaljujući tome oni su sposobni regulirati ravnotežu unutarnjih sastojaka organizma i liječiti većinu bolesti.

Triphala je nezamjenjivo sredstvo za ljude koji pate od dijabetesa. Nju se može uzimati u obliku čaja, kapati u nos, ispirati njom uši djeci i odraslima. Sa Triphalom se rade pročiščujuće klizme-klistiri, peru se oči, ona je jako dobro sredstvo kod katarakte i glaukoma i korisna je za poboljšanje vida. Pošto svaki od tri sastojaka Triphale ima izraženo djelovanje na sve vrste tkiva organizma, postiže se trajan uravnotežujući učinak na cijeli organizam.

Pomaže kod: Riješiti se prekomjerne tjelesne težine, normalizira vid, regulira krvni tlak, regulira stvaranje hemoglobina u krvi, poboljšava pamćenje, ubrzava zaraščivanje slomljenih kostiju, koristi se za liječenje kožnih bolesti.
Kontraindikacije: Trudnoća, jako mršave osobe, dijareja ( proljev)