Ashwagandha

Ashwagandha (Ašvaganda)

Ashwagandha (Ašvaganda)

Ova biljka pripada prvoklasnoj skupini okrepljivača i pomlađivača u svijetu biljaka. Po okusu se može usporediti s najpoznatijim okrepljivačima kao što su ginseng, astragalus, dang gui, reiši gljiva i južnoamerička suma. Ima sposobnosti povećavanja vitalnosti, energije, izdržljivosti i snage, dugovječnosti, ojačava imunitet bez stimuliranja tjelesnih rezervi. Ashwagandha je najpoznatija po snažnom djelovanju koje pomaže da se um i tijelo bolje prilagode stresnim situacijama..
Ima mogućnost hranjenja nervnog sustava, smirivanja anksioznosti i stresa i uspostavljanje mirnoće uma. Ova biljka ima moćna protuupalna svojstva i njome se tretira artritis i reumatska stanja, a osim toga je i najveći afrodizijak među biljkama.

Ashwaganda podiže imunitet, te blagotvorno djeluje na nuspojave zračenja i kemoterapije,a mogla bi izravno ograničiti rast stanicea raka. Kemijske analize su pokazale da je ashwagandha pravi rudnik minerala i biološki vrijednih tvari kao što su: kalcij, magnezij, željezo, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolne komponente i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alkaloidi.

Ekstrakt ashwagande može povećati osjetljivost stanica raka na djelovanje terapije zračenjem. Budući da štiti zdrave stanice, a kancerozne čini podložnijima terapiji, ona bi mogla imati važnu ulogu u suvremenom liječenju raka. Istraživanja utjecaja ashwagande na moždane valove otkrila su djelovanje na receptore GABA-e, na kojima djeluju i lijekovi poput Valiuma i Ativana.
Pomaže kod:
Alergija, općenite slabosti, psihičke iscrpljenosti, umora, bolova, revitalizacije , usporavanja starenja, seksualne slabosti, neplodnosti, gubitka pamćenja, gubitka energije u mišićima, pretjeranog rada, nesanice, paralize, slabog vida, reume, kožnih bolesti, kašlja, teškog disanja, anemije, otečenih žljezda, imunoloških problema, slabosti leđa i koljena.